Kaj sploh pomeni to, da se nahajamo v coni udobja ? Cona udobja je malo sarkastičen, negativen pojem.

Pomeni, da smo v stanju, situaciji, ki nam sicer ni všeč, ampak vseeno vztrajamo tam in nič ne naredimo – ne naredimo nobene spremembe na boljše. Velja za vsa področja našega življenja.

Med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi je razlika v tem, da uspešni skočijo v vodo in se naučijo plavati, ostali pa se želijo najprej naučiti plavati (kje – na suhem?) in šele nato gredo v vodo. Pomeni, da ni potrebno, da znamo vse narediti popolno, da se moramo vse najprej dobro naučiti. Pomembno je, da smo aktivni in da se iz storjenih napak učimo in da jih ne ponavljamo.

Večina ljudi se ne premakne iz cone udobja največkrat zaradi tega, kaj si bodo pa drugi mislili. Moramo biti usklajeni le sami s seboj, ne smemo gledati na to, kaj drugi mislijo o nas.

“Koliko je ljudi, ki ne mislijo sami, temveč žive od misli, ki so si jih drugi izmislili.”

– Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Ko sprejmemo lastno odločitev, da gremo iz cone udobja in začnemo s prvimi koraki (in seveda ne odnehamo) smo uspeli.

Zato naredite potrebne spremembe, pojdite iz cone udobja in vztrajajte na svoji poti. Ni željenih rezultatov – potem nekaj ne delate prav – naredite nove spremembe, saj so spremembe edina stalnica v našem življenju. Da pa bomo sprejemali prave odločitve in spremembe, moramo biti odprti za učenje.

Seveda te spremembe niso prijetne in nam ne prinesejo uspeha »preko noči«. Pot do uresničitve cilje je dolga več let. Običajno tri do pet let od takrat, ko smo resnično zapustili našo cono udobja.

Ni potrebno, da je cona udobja nekaj slabega. Uspešni gredo iz cone udobja in njihovi uspehi postanejo njihova cona udobja. Cona udobja so stalne spremembe. Zavedajte se, da je neuspeh del poti do uspeha. Zato proč s strahom in živite vaše življenje.

Zavedajte se, da je najpomembnejša sama pot do cilja, ne cilj sam. Čim smo resnično zakorakali na pot k uresničitvi svojih sanj – smo že uspeli.

Če nismo zadovoljni s svojimi rezultati, potem je čas, da nekaj spremenimo.